top of page
  • Yazarın fotoğrafıYasin Serhat Şen

Guanabana: Bir Kurtarıcı mı Yoksa Pazarlama Hikayesi mi?

Güncelleme tarihi: 29 Haz 2020



Kolombiya Bağımsızlık Bienali & Kolombiya ile Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 60. Yıl Dönümü


07 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleşen Kolombiya Cumhuriyeti’nin 200. Bağımsızlık Yıl Dönümü ve Kolombiya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümü kutlamalarında Verita markalı Kolombiya meyveleriyle gecede yerimizi aldık.

Başkanın Mesajı


İdeal Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Sayın S. Zeki Birincioğlu, geceyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:



“23 yıllık serüvenimizde İdeal olarak; Kolombiya'nın tarımsal üretim standartlarını yakından takip edip, mükemmellik konusunda ciddi emek sarf ediyoruz. Ürünlerin kalitesinde sağlanan güven ve marka değerimizle eşsiz Kolombiya meyvelerini tüketicimizle buluşturuyor ve bu ürünlerin Türk mutfaklarında yer bulması konusunda çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. 
07 Ağustos 2019 tarihinde Ankara’da gerçekleşen Kolombiya Cumhuriyeti’nin 200. Bağımsızlık Yıl Dönümü ve Kolombiya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yıl dönümü kutlamalarında her iki ülke arasında kurulan dostluk köprüsünün bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Ananas, avokado, mango, papaya, yaban mersini, mangosten, sarı pitahaya, granadilla ve çarkıfelek meyvelerinin yanı sıra guanabana gibi ülkemizde az bilinen meyveler de gecede boy gösterdi. Rengarenk meyvelerin arasında en çok ilgiyi çeken ise Guanabana oldu.


Peki Nasıl Bir Meyve "Guanabana"?


Soursop ve graviola isimleriyle de bilinen “guanabana meyvesi” Güney Amerika kökenli bir meyve. Çerimoya ile aynı familyadan.


Yapılan araştırmalarda göğüs, akciğer ve prostat kanserine karşı çok güçlü bir etkisi olduğu ortaya çıkmaya başlayan guanabana meyvesinin, içindeki etli beyaz kısım tüketiliyor. Meyve suyu ve sütle karıştırılarak yapılan içecekler özellikle Güney Amerika’da çok popüler.


Kemoterapiden 10.000 Kat Daha Mı Etkili?


Kanser hücrelerinin büyümesini geciktirdiği ve kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara nazaran çok daha yüksek performans sağladığı, kemoterapi tedavisinin etkilerini azalttığı söylenen meyvenin çekirdek ve yapraklarının ise bağışıklık sistemini güçlendirerek kilo ve saç kaybını önlediği de belirtiliyor.


Kanser tedavisinde kemoterapiden binlerce kat faydalı olduğu iddia edilen bu tropik meyveyle ilgili tartışmalar ise sürüyor. 

Bir kısım araştırmacı, guanabana meyvesinin kanser tedavisinde kemoterapiden binlerce kat faydalı olduğunu ifade ederken, özellikle bazı kurumların bu faydaların bilinmemesini istediğini iddia ediyor. Bir diğer görüşe göre ise; guanabana meyvesinin (kanser tedavisinde faydalı olmakla birlikte) kemoterapiden binlerce kat faydalı oluşu tamamen bir pazarlama stratejisinden ibaret.


Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Derneği, guanabananın kanseri tedavi edebileceği iddiasının araştırmalarla desteklenmediğini, vücudu nasıl etkilediği hakkında çok fazla bilgi olmadığını ifade ediyor. Kanser tedavisi olarak faydalı olduğu yönünde güvenilir bilimsel kanıtlar olmadığını üstelik çok miktarda tüketildiğinde sinir hasarına yol açabileceği ifade ediliyor.

Patrikios’un 2016 yılında yayınladığı makalesinde ise; guanabana meyvesinin enflamatuar ilişkili artrit, diyabet, hipertansiyon, paraziter enfeksiyonlar ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarda olumlu etkileri ve özelliklere sahip olduğu bildiriliyor.


Guanabana meyvesi kemoterapiden binlerce kat daha mı etkilidir bilinmez ancak, pek çok faydası olduğu, lezzetine ise doyum olmadığı tartışmaya kapalı bir gerçek.


Verita ile iletişime geçerek bu meyveyi 12 ay boyunca sipariş edebilirsiniz.

 

Kaynaklar

 
193 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page